Samsung investuje do nového závodu na výrobu čipov takmer 12 mld. eur

06.10.2014 Celý región

Soul 6. októbra (TASR) - Juhokórejská spoločnosť Samsung Electronics plánuje investovať na domácom trhu takmer 12 miliárd eur do výstavby nového závodu na výrobu čipov. Informovali o tom dnes agentúry DPA a Bloomberg.

Najväčší výrobca pamäťových čipov na svete uviedol, že do nového závodu investuje 15,6 bilióna wonov (11,65 miliardy eur). Cieľom je vykryť rastúci dopyt po polovodičoch a zároveň kompenzovať tlak konkurentov ako Apple a Xiaomi na trhu s inteligentnými telefónmi. Práve pre rastúcu konkurenciu v oblasti smartfónov očakáva Samsung najhorší kvartál za posledné roky.

Prevádzkový zisk za 3. kvartál, ktorý firma zverejní v utorok 7. októbra, klesol podľa odhadov analytikov oslovených agentúrou Bloomberg o 47 %. Čo sa týka tržieb, analytici očakávajú, že ich pokles dosiahol 15 %. Ak sa odhady potvrdia, bude to najvýraznejší pokles minimálne od roku 2009.

Závod bude stáť v priemyselnom komplexe Godeok Industrial Complex, ktorý sa nachádza zhruba 80 kilometrov južne od Soulu. Výstavba závodu by sa mala začať v 1. polroku budúceho roka, pričom dokončený by mal byť do dvoch rokov.
 

Vyberte región